fbpx

Importantă pentru depistarea timpurie a semnelor clinice pentru un tratament cu șanse cât mai mari de reușită pentru boala parodontală

Pentru a înțelege în ce constă consultația parodontală realizată de un medic specialist, trebuie să ne familiarizăm cu semnificația noțiunii de parodonțiu. Parodonțiul reprezintă totalitatea structurilor care mențin dintele stabil în cavitatea bucală: gingie, ligamente parodontale și os.

dr. Paul Pescaru @ Paris Dental Clinic

Medicul specialist în parodontologie începe consultația prin examinarea clinică a cavității orale. În cadrul examinării se evidențiază factorii de risc locali (placă dentară, tartru, carii, tratamente dentare vechi sau necorespunzătoare, etc.) care duc la inflamația gingiei și ulterior la instalarea bolii parodontale (vezi articolul – Gingivita sau boala parodontală).

Paris Dental Clinic – Iubește medicul pe care îl urăști!

Într-o primă etapă (1) se examinează gingia. În această fază analizăm forma, aspectul și respectiv culoarea țesuturilor gingivale. Important de reținut: aspectul / textura gingiei sănătoase este de “coajă de portocală” având culoarea roz pal.

Următoarea etapă (2) constă în realizarea fișei parodontale de către medicul specialist. Pentru început, evaluăm calitatea igienei orale prin evidențierea plăcii bacteriene cu ajutorul soluțiilor colorante sau revelatorilor de placă. Cu ajutorul fișei parodontale se determină indicele de placă bacteriană. Dacă indicele de placă bacteriană este mic (sub 20%), înseamnă că nivelul igienei orale este corespunzător. Realizarea periodică a indicelui de placă bacteriană permite verificarea eficienței periajului dentar zilnic.

Pasul următor (3) este evaluarea statusului parodonțiului profund și se efectuează cu ajutorul sondei parodontale. Sonda parodontală este un instrument special (sondă) rotunjit la vârf având inscripționate anumite gradații. Cu ajutorul acestui instrument se măsoară în 6 puncte diferite marginea gingivală, la nivelul fiecărui dinte. Examinarea cu sonda parodontală ne ajută să depistăm așa numitele pungi parodontale, care sunt de fapt pierderi osoase din jurul rădăcinii dinților.

Ultima etapă (4), care se efectuează concomitent cu măsurătorile, este monitorizarea sângerării gingivale prin determinarea indicelui de sângerare. Sângerarea gingivală reprezintă semnul obiectiv de apreciere a inflamației gingivale. Trebuie reținut că absența sângerării reprezintă semnul clinic al unei gingii sănătoase.

examinarea cu sonda parodontală

Consultația are importanță majoră pentru determinarea timpurie a bolii parodontale precum și a prevenirii acesteia. Dacă în urma consultației se depistează prezența unor factori care semnalează boala parodontală, se trece la elaborarea unui plan de tratament care ne va ajuta să stabilizăm boala parodontală și să oprim evoluția acesteia.

Pentru mai multe detalii despre boala parodontală, vedeți articolul Gingivita sau boala parodontală: cauze tratament publicat pe blogul nostru în data de 20 septembrie și scris de colega noastră Corina Marc – medic dentist la clinica stomatologică Paris Dental Clinic.

dr. Paul Pescaru
medic dentist
Paris Dental Clinic

– – –
#parodontologie #parodontoză #boala parodontală #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #fațete eMax #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații #plombe #inlay/onlay/overlay # #stomatologie Cluj #cabinet stomatologic Paris Dental Clinic #clinică stomatologică Paris Dental Clinic

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe

Contact Paris Dental Clinic

Adresa:

Str. Paris, nr. 23, Cluj-Napoca, Cluj

Telefon:

+40 770 646 706

E-mail:

office@parisdentalclinic.ro

Orar:

Luni - Vineri: 10:00 - 20:00

Cum ajungi la clinica stomatologică Paris Dental Clinic?

Transport în comun / stații de autobuz

- Ploiești (32m)
- Regionala CFR (550m)
- Someșul, The Office (800m)
- Mihai Viteazu (850m)

Parcări în apropiere

- parcare în complex Leul (500m), Mihai Viteazul
- parcare pe str. 21 Decembrie Nr. 106 (650m)

Mers pe jos

- foarte aproape de centrele de birouri din zona Centru-Maraști

Scrie-ne. Revenim cât de repede.