fbpx

despre sănătatea orală a bebelușilor – sfaturi de la Paris Dental Clinic

Federația Dentară Internațională definește sănătatea orală ca fiind capacitatea de a vorbi, zâmbi, gusta, mirosi, mesteca, înghiți și de a exprima o serie de emoții cu ajutorul expresiilor faciale fără disconfort sau boli cranio-faciale complexe.

ai grijă de sănătatea orală a bebelușului tău

Orice părinte își dorește un copil sănătos, cu o creștere armonioasă și fără probleme. Sugarul este urmărit îndeaproape cum nu se poate  mai bine, iar sfaturile medicului pediatru sunt urmate cu grijă. Micuțul crește rapid, părinții fac eforturi pentru a ține pasul cu supravegherea și dezvoltarea accelerată  a acestuia. Îi preocupa igiena externă, îmbăiatul sugarului,  urmărirea ombilicului, asigurarea că este tot timpul curat, proaspăt schimbat și cu un aspect general îngrijit. Fiecare părinte învață pe parcurs să recunoască diferitele tipuri de plâns ale copilului său ( foame, disconfort, durere, etc.) iar odată cu depistarea disconfortului bebelușului, incoltesc gândurile cu privire la apariția primilor dinți și diferite curiozități privind sănătatea orală acestuia.

Așa cum este supravegheată  greutatea și lungimea micutului, trebuie supravegheată și cavitatea orală. Sănătatea orală începe de la: 

  • curățarea adecvată a suzetei și a biberoanelor
  • igiena gingiilor     
  • verificarea constantă a dinților                                                                
  • utilizarea tacâmurilor proprii 
  • alimentația corectă
  • prima vizită la stomatolog.

Curățarea suzetei și  a biberoanelor este foarte importantă. Cavitatea bucală este poarta de intrare a bacteriilor în organism și un mediu propice de dezvoltarea si înmultire a acestora, datorită umezelii și temperaturii ridicate de la acest nivel.  Suzeta, biberonul sau alte elemente ce sunt introduse la nivelul gurii care nu sunt igienizare constant reprezintă o sursă elementară de transmitere a virusurilor și microbilor. Aceste elemente nedorite  pot fi localizate atât la nivelul cavității bucale, cât și în diferite locuri ale sistemului digestiv, producând probleme de sănătate.

curățarea permanentă a suzetei

Biberoanele pot fi curățate fie prin trecerea lor sub jet de apă (apă fiartă sau îmbuteliată), fie sterilizarea lor cu ajutorul fierberii sau utilizării unui sterilizator special destinat.

Este recomandat  de către Organizația Mondială a Sănătății a nu se utiliza aceleași tacamuri (lingură, furculiță sau chiar cană) pe care le folosesc și alți membri ai familiei, deoarece fiecare individ poartă flora bacteriană proprie. Aceasta însemnă că fiecare om poartă o asociere aparte de bacterii, specifică propriei cavități bucale, care nu pune în pericol sanatatea organismului gazdă dar poate afecta sănătatea organismului caruia îi este transmisă. Cea mai rapidă cale de transmitere a diferitelor boli este prin salivă, de aceea este indicat a se curăța foarte bine tacamurile înainte de a le oferi sugarilor.

Igiena gingiilor poate fi un proces relaxant pentru sugar, dacă gingiile sunt inflamate datorită apropierii de punctul eruptiei dintilor. Pentru aceasta se poate folosi o bucata de tifon curat, ținut la rece sau imbibat in apă fiartă și răcită. Mișcările vor fi asemănătoare spălatului pe dinți, apăsând ușor pe gingie, fără a face mișcări bruște, pentru a nu provoca disconfort sau leziuni. Această acțiune va mima un ușor masaj gingival, precum mecanismul rezultat în urma utilizarii de către sugar a diferitelor jucării special destinate pentru a alina disconfortul  provocat de apariția primilor dinți (jucăriile din plastic / cauciuc ce se țin la rece).

inspecțarea zilnică a danturii bebelușului tău

Chiar dacă există un singur dinte sau un număr redus al acestora, trebuie respectat controlul și curățarea lor. Se găsesc periuțe de dinți speciale, foarte moi, cu peri fini și suprafețe mai late. Se recomandă a nu se utiliza pasta de dinti până la varsta de 12 luni. Ulterior se poate utiliza o pastă de dinți cu conținut scăzut de fluor, recomandată de medicul stomatolog sau medicul pediatru. Igienizarea se realizează după fiecare masă (chiar dacă este o masă constituită din lichide) sau de cel puțin doua ori pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare.

Verificarea dinților trebuie să fie făcută într-un mediu plăcut și relaxat, familiar, pentru a reduce anxietatea copiilor și pentru a nu provoca amintiri neplăcute care sa se manifeste la prima vizită la cabinetul stomatologic. Examinarea cavității bucale poate fi transformată într-o joacă. Pozițiile recomandate sunt: fie în brațe, pe genunchii părinților, fie cu copilul întins pe spate. Este indicat a se folosi diferite jucării pentru a distrage atenția micuțului de la acțiunea propriu-zisă. Atunci când este examinată dentiția și părțile moi ale cavitatii bucale, trebuie avute în vedere următoarele caracteristici:

  • gingii  de culoare roz deschis 
  • limba și mucoase de culoare roz-deschis
  • dinți albi, fără pete colorate sau depozite 
  • absența ulcerațiilor (leziunilor) sau sângerărilor

Dacă se observă colorații sau depozite pe suprafața dinților care nu vor dispărea nici după igienizarea locului, modificarea culorii părților moi, leziuni sau sângerări, trebuie să vă adresați medicului pediatru sau stomatolog. Alimentația și elementele folosite pentru a hrăni copilul au un impact important în sănătatea cavității bucale. Organizația Mondială a Sănătății încurajează: 

  • oferirea gustărilor sănătoase sugarilor peste șase luni, 
  • a se lăsa mâncărurile neîndulcite
  • apa (fiartă până la vârsta de 12 luni) – cel mai bun element ce se oferă între mesele principale și la culcare
  • a se evita băuturi colorate și îndulcite.

Este recomandată scăderea utilizării produselor alimentare ce conțin zahăr / îndulcitori. Astfel, este indicat a servi sugarilor ceai neindulcit, a nu fi lăsați sa adoarmă cu biberonul în gură și a evita folosirea suzetei înmuiate în miere sau zahăr pentru a adormi copilul. Folosirea sticluței în afara timpului pentru servire a mesei, mai ales pentru momentul adormirii copilului, este descurajată, deoarece atunci cand copilul adoarme, organismul său va produce salivă în cantități reduse, astfel încat alimentele vor stagna pe suprafața dinților iar în timp se va produce degradarea acestora pana la apariția cariilor. Saliva actioneaza ca o soluție de curățare asupra dintilor care vin în contact cu alimentele.

Ghidul stomatologic privind sanatatea orala a copilului recomandă ca prima vizită la stomatolog să fie făcută la împlinirea a 12-24 luni, dacă nu exista semne de îngrijorare la o vârstă mai fragedă. Prima întâlnire cu medicul  stomatolog va ajuta la construirea unei relații  sănătoase medic-copil (pacient) pe tot parcursul vieții acestuia. Este fundamental să fie familiarizat de mic cu cabinetul stomatologic, astfel încât să mențină un bun obicei  de-a lungul anilor, să pașească pragul cabinetului fără temeri și cu multă încredere în medicul sau.

Claudia Andreea Salcudean Anghel
front desk
Paris Dental Clinic

– – –
#prevenție carii dentare #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #fațete eMax #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații #plombe #inlay/onlay/overlay # #stomatologie Cluj #cabinet stomatologic Paris Dental Clinic #clinică stomatologică Paris Dental Clinic


Ți-a plăcut? Distribuie mai departe

Contact Paris Dental Clinic

Adresa:

Str. Paris, nr. 23, Cluj-Napoca, Cluj

Telefon:

+40 770 646 706

E-mail:

office@parisdentalclinic.ro

Orar:

Luni - Vineri: 10:00 - 20:00

Cum ajungi la clinica stomatologică Paris Dental Clinic?

Transport în comun / stații de autobuz

- Ploiești (32m)
- Regionala CFR (550m)
- Someșul, The Office (800m)
- Mihai Viteazu (850m)

Parcări în apropiere

- parcare în complex Leul (500m), Mihai Viteazul
- parcare pe str. 21 Decembrie Nr. 106 (650m)

Mers pe jos

- foarte aproape de centrele de birouri din zona Centru-Maraști

Scrie-ne. Revenim cât de repede.