fbpx

Zi de zi ne confruntăm cu situații limită. Aceste situații apar în toate aspectele vieții noastre, inclusiv în planul sănătății dentare atunci când trebuie să decidem dacă facem sau nu eforturi să păstrăm un dinte. În acest caz, fiind vorba de o decizie care implică cunoștințe de specialitate, este bine să avem în vedere opinia unui specialist (medic) de încredere. De aceea ați ajuns să citiți articolul nostru. 🙂

Ultimele studii și inovații în medicina dentară ne prezintă metode noi de succes și minim invazive pentru prelungirea vieții dinților noștri naturali. Aceste cazuri, în care structura dentară restantă este minimă, distrucția coronară majoră pune mereu în perspectivă discuția clasică:
EXTRACȚIE vs. TRATAMENT sau EXTRACȚIE DENTARĂ vs. “hai să resuscităm dintele”. Această “resuscitare” presupune faptul că pentru reconstrucția dintelui pereții acestuia trebuie să aibă o înălțime de minimum 2 mm și o grosime de, la fel, minimum 2 mm pentru un efect de încercuire stabil în vederea viitoarei construcții.

Aceste considerente implică deseori realizarea unor imagini radiologice 3D în funcție de care putem calcula și planifica următoarele etape. De cele mai multe ori, acest considerent nu este fezabil clinic, de aceea se realizează o colaborare între medicul endodont și medicul chirurg. Colaborarea între cei doi presupune ca medicul chirurg să realizeze o manoperă de mică amploare prin care reușește recuperarea celor 2 mm de structură dentară necesară.

Medicul endodont va continua cu reconstrucția pereților, după care urmează tratamentul de canal (tratamentul endodontic) și ramforsarea cu un pivot din fibră de sticlă + acoperirea cu o coroană de înveliș (vezi imaginile de mai jos).

situația inițială cu distrucții coronare masive
după intervenția chirurgicală și refacerea pereților
după tratamentul de canal și ranforsarea dintelui cu pivot din fibră de sticlă

Această metodă prin care prelungim viața dintelui pe arcadă are foarte multe beneficii, cum ar fi:
– menținerea activă a osului adiacent și impiedicarea resorbției care ar fi urmat în cazul unei extracții
– migrarea dinților alăturați în cazul unei extractii
– egresia (ieșirea dintelui din alveolă) dintelui antagonist.

Sfatul echipei de la clinica stomatologică Paris Dental Clinic va fi mereu adoptarea unei soluții minim invazive, cu un prognostic favorabil pe termen lung, cu planificarea unei opțiuni de restaurare estetică si durabilă și plasarea extracției dintelui pe ultimul plan.

dr. Mădălina Pintea
medic dentist, specialist endodonție
Paris Dental Clinic

– – –
#extracții dinți #extracții molari #extracția ca și tratament stomatologic #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #fațete eMax #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații #plombe #inlay/onlay/overlay # #stomatologie Cluj #cabinet stomatologic Paris Dental Clinic #clinică stomatologică Paris Dental Clinic

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe

Contact Paris Dental Clinic

Adresa:

Str. Paris, nr. 23, Cluj-Napoca, Cluj

Telefon:

0770 646 706

E-mail:

office@parisdentalclinic.ro

Orar:

Luni - Vineri: 10:00 - 20:00

Cum ajungi la clinica stomatologică Paris Dental Clinic?

Transport în comun / stații de autobuz

- Ploiești (32m)
- Regionala CFR (550m)
- Someșul, The Office (800m)
- Mihai Viteazu (850m)

Parcări în apropiere

- parcare în complex Leul (500m), Mihai Viteazul
- parcare pe str. 21 Decembrie Nr. 106 (650m)

Mers pe jos

- foarte aproape de centrele de birouri din zona Centru-Maraști

Scrie-ne. Revenim cât de repede.