fbpx

De ce în unele cazuri este nevoie să extragem “măseaua de minte”?

Corpul uman se adaptează mereu noilor condiții de viață. Datorită mâncării tot mai procesate și mai ușor de mestecat, maxilarele noastre devin tot mai mici și numărul de dinți se reduce. Molarii de minte, fiind ultimii dinți care erup, de cele mai multe ori fie nu au spațiu suficient, fie se află într-o poziție incorectă. Acesta este motivul pentru care de multe ori, ajungem la decizia de a-i extrage.

Ca principiu general, dinții nu trebuie extrași fără o cauză sau un motiv bine întemeiat. Avem nevoie de un motiv științific justificat, chiar și în cazul extracțiilor măselelor de minte.

Cele mai des întâlnite complicatii în cazul eruptiei măselelor de minte sunt:

Pericorinarita: este cauza cea mai comună pentru extracția molarilor de minte mandibulari. Este în fapt, o infecție care apare la molarii de minte în curs de erupție și se finalizează deseori cu abces (puroi).

Cariile dentare: molarii de minte au o prevalență crescută de carii, datorită dificultății igienizării lor, cauzată de poziționarea lor în arcada dentară.

Probleme parodontale: apar din cauza dificultății de igienizare a molarilor de minte.

Înghesuirea celorlalți dinți: măselele de minte pot produce o forță anterioară care determină înghesuirea celorlalți dinți de pe arcadă. În aceste cazuri este indicată extracția. Dacă s-au produs deja modificări de structură, molarii se pot extrage în timpul sau cel târziu după tratamentul ortodontic.

Resorbția rădăcinilor dinților vecini: dacă sunt orientați spre rădăcina dintelui de lângă ei, pot produce resorbția dinților respectivi, ajungându-se astfel la extracția ambilor molari. Molarii incluși au oricând un potențial factor de infecție, atâta timp cât nu pot erupe pe arcadă sau sunt erupți incomplet datorită lipsei de spațiu.

Radiografia preoperatorie este obligatorie pentru a vizualiza numărul și poziția rădăcinilor, raporturile molarului cu dinții vecini, structura și densitatea osului înconjurător, raporturile molarului cu formațiunile anatomice de vecinătate, respectiv sinusul maxilar pentru molarii superiori și canalul mandibular pentru molarii inferiori.

dr. Paul Pescaru
medic dentist
Paris Dental Clinic

– – –
#molarii de minte #măseaua de minte #extracție molar de minte #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #fațete eMax #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații #plombe #inlay/onlay/overlay # #stomatologie Cluj #cabinet stomatologic Paris Dental Clinic #clinică stomatologică Paris Dental Clinic

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe

Contact Paris Dental Clinic

Adresa:

Str. Paris, nr. 23, Cluj-Napoca, Cluj

Telefon:

+40 770 646 706

E-mail:

office@parisdentalclinic.ro

Orar:

Luni - Vineri: 10:00 - 20:00

Cum ajungi la clinica stomatologică Paris Dental Clinic?

Transport în comun / stații de autobuz

- Ploiești (32m)
- Regionala CFR (550m)
- Someșul, The Office (800m)
- Mihai Viteazu (850m)

Parcări în apropiere

- parcare în complex Leul (500m), Mihai Viteazul
- parcare pe str. 21 Decembrie Nr. 106 (650m)

Mers pe jos

- foarte aproape de centrele de birouri din zona Centru-Maraști

Scrie-ne. Revenim cât de repede.