fbpx

Se spune despre stres că este o epidemie a secolului în care trăim. Deși, în cantități moderate, este esențial supraviețuirii noastre și are un efect benefic, motivator, atunci când este prezent în exces, poate genera o multitudine de probleme de sănătate.

Este surprinzător pentru unii modul in care psihicul, prin intermediul stresului, are efecte asupra fizicului uman, dar este și mai surprinzător că și dantura poate fi afectată de stresul in exces.

Bruxismul este o tulburare care se caracterizează prin scrâșnirea involuntară a dinților. În timp, produce leziuni dentare permanente, prin abrazarea dinților și dureri articulare. Se manifestă de cele mai multe ori noaptea, în timpul somnului, dar și pe durata zilei.

efectele bruxismului
Efectele bruxismului

Atunci când se manifestă noaptea, în somn, este “descărcarea” acumulării de stres, iar în timpul zilei, se poate produce când suntem foarte concentrați sau cand depunem un efort fizic intens.

Bruxismul provoacă lent, dar sigur, leziuni ireversibile. Iniţial, leziunile apar la nivelul dinților cu primele fisuri localizate în smalț, apoi treptat, din cauza forțelor prea mari, smalțul se subțiază și în final dentina este expusă. Smalțul este practic un strat protector al dintelui. După pierderea smalțului dinților, dentina fiind mult mai moale, procesul avansează rapid. În continuare modifică forma, prin tocirea dinților laterali și frontali. Ca semn al traumei ocluzale, se retrage și gingia. Efectul acestor modificări este apariția senstibiliății la rece, dulce, acru.

În cele din urmă, apar dureri în zona urechii, la nivelul articulației temporo-mandibulare, dureri de cap și mărirea volumului muschiului maseter.

efectele bruxismului
Dantură afectată de bruxism

Pentru a preveni aceste leziuni, pacienții trebuie să adopte un tratament special prin purtarea unor gutiere de bruxism speciale pentru această afecțiune.

gutiera bruxism
Gutieră pentru bruxism

Gutierele de bruxism se confecționează individualizat, în funcție de fiecare caz în parte și au rolul de a relaxa musculatura și de a diminua trauma. Daca bruxismul este cauzat și datorită contactelor dentare necorespunzatoare, acestea se corectează înaintea aplicării gutierei de bruxism, respectiv în perioada în care aceasta este purtată.

dr. Corina Marc
medic dentist, manager general
Paris Dental Clinic

– – –
#bruxism #gutiere bruxism #tratament bruxism #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #fațete eMax #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații #plombe #inlay/onlay/overlay # #stomatologie Cluj #cabinet stomatologic Paris Dental Clinic #clinică stomatologică Paris Dental Clinic

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe

Contact Paris Dental Clinic

Adresa:

Str. Paris, nr. 23, Cluj-Napoca, Cluj

Telefon:

+40 770 646 706

E-mail:

office@parisdentalclinic.ro

Orar:

Luni - Vineri: 10:00 - 20:00

Cum ajungi la clinica stomatologică Paris Dental Clinic?

Transport în comun / stații de autobuz

- Ploiești (32m)
- Regionala CFR (550m)
- Someșul, The Office (800m)
- Mihai Viteazu (850m)

Parcări în apropiere

- parcare în complex Leul (500m), Mihai Viteazul
- parcare pe str. 21 Decembrie Nr. 106 (650m)

Mers pe jos

- foarte aproape de centrele de birouri din zona Centru-Maraști

Scrie-ne. Revenim cât de repede.