fbpx

Ce alimente trebuie evitate ca să ne păstrăm dinții sănătoși?

Este cunoscut faptul că sănătatea organismului nostru este inflențată de nutriție. În funcție de nutriție, organismul se poate confrunta cu diferite afecțiuni, sau dimpotrivă anumite stări de sănătte precară se pot ameliora.

Sănătatea dentară este la rândul său importantă, pentru că, alimentele pe care alegem să le consumăm ajung în primul rând în cavitatea bucală. Astfel, placa bacteriană devine un real pericol pentru sănătatea orală. Tocmai din acest motiv, este important să știm cum și de ce se formează aceasta și care sunt alimentele care conduc la formarea ei. Ințelegând aceste procese, ne va fi mai ușor să evităm ceea ce este nociv pentru dantura noastră și pentru întreaga cavitate bucală.

Ce este placa bacteriană și cum putem evita formarea ei?

Placa bacteriană este o peliculă incoloră, albă sau gălbuie, care se depune pe suprafața dinților fiind formată din bacterii care încearca sa pătrundă în peretele dinților creând tartrul, cariile și boli paradontale. Alimentele pe care le consumăm intră în contact atât cu gingiile cât și cu bacteriile din cavitatea bucală, iar atunci când periajul dinților este ignorat, se va forma inevitabil placa bacteriană. Amidonul și zaharurile prezente în cele mai multe dintre alimentele consumate, produc un acid care va ataca smaltul dinților și va favoriza apariția cariilor. În plus, în urma procesului de masticatie, resturi de alimente pot rămâne în cavitatea bucală; lăsate acolo peste noapte, acestea vor intra într-un proces de fermentație.

Îndepărtarea plăcii bacteriene se face cât mai repede posibil pentru că în prima fază aceasta este moale și poate fi ușor înlăturată cu ajutorul periuței de dinți. Din acest motiv este important periajul dinților dimineața și seara.

Pentru a evita depunerea plăcii bacteriene, putem implementa proceduri care țin de igienizarea cavității bucale, cum ar fi:
-periajul dinților, obrajilor și limbii – de regulă dimineața și seara;
-utilizarea aței dentare care vă ajută să extrageți resturi de alimente din locuri mai greu accesibile pentru periuța de dinți;
-utilizarea apei de gură pentru neutralizarea bacteriilor și a resturilor de mici dimensiuni;
-consumul de apă suficientă, vă va ajuta la curațarea cavității bucale.

alimentatie sanatoasa pentru dinti - Paris Dental Clinic
alimentatie sanatoasa pentru dinti – Paris Dental Clinic

Consultul periodic. Vizita la stomatolog, o dată la 6 luni.

Totodată, pentru prevenție este importantă vizita periodică la stomatolog – cel puțin o dată la 6 luni. În acest fel, medicul va depista mult mai ușor eventuale riscuri, iar intervenția la timp va reduce semnificativ posibilele neplăceri.

În afara necesității unui program de igienizare a cavității bucale, respectat cu strictețe, apariția problemelor dentare poate fi evitată și printr-o alimentație sănătoasă. Printre cele mai nocive alimente, atât pentru dinții noștrii cât și pentru organism, sunt cele care conțin zaharuri, carbohidrați, băuturile carbogazoase și cele alcoolice. Sunt de evitat de asemenea, alimentele moi și lipicioase care reusesc să pătrundă în spațiile interdentare unde se va forma placa bacteriană.

controlul periodic la dentist este important - Paris Dental Clinic
controlul periodic al dinților este important

Iata principalele categorii de alimente care pot afecta dinții:

  • produsele care conțin zahăr, în special prăjiturile, înghețata, ciocolata, guma de mestecat.
  • băuturile acidulate sau dulci;
  • pâinea albă și biscuiții;
  • fructele uscate;
  • alimente sau băuturi care colorează dintii: cafeaua, ceaiul, bauturi acidulate de culoare închisă, zmeura, afinele, vinul roșu;
    Obiceiurile proaste în alimentatie, pot de asemenea să influențeze sănătatea dinților și nu numai. Produsele cunoscute sub denumirea de “gustări” sunt cel mai adesea alese greșit, astfel că ideal ar fi ca între mese să nu consumăm astfel de gustări care vor solicita suplimentar întregul organism. Sub nicio formă, aceste gustări nu trebuie să fie foarte tari și nici dulci pentru a nu afecta dantura. Indicat ar fi, ca gustările dintre mesele principale să fie înlocuite cu un pahar de apă care poate fi de ajutor atât pentru cavitatea bucală, cât și pentru întregul sistem digestiv. În afara faptului că va veți hidrata corect organismul, apa va avea și un rol important în curățare.
alimente NEsanatoase pentru dinti
alimente NEsanatoase pentru dinti

Pentru a avea dinți sănătoși, avem nevoie de vitamine pe care le putem obține din alimentele:

  • calciul, poate fi obținut din produsele lactate;
  • fosforul, se găsește în ouă, carne de pui, curcan sau vită, pâine din făină integrală;
  • vitamina A, pe care o găsim în morcovi, dovleac, cartofi, spanac, brocoli;
  • vitamina C, prezentă în citrice dar și varză, căpșuni, roșii;
  • vitamina D, din lapte, gălbenuș de ou pește precum păstrăvul, somonul sau tonul;
alimente sanatoase pentru dinti
alimente sanatoase pentru dinti

În ce privește consumul de pâine sau biscuiți, aceste produse pot fi consumate moderat dacă sunt produse din făină integrală. Chiar și guma de mestecat este indicată daca nu are conținut de zahăr, pentru ca poate favoriza producția de salivă dar va și aduna din mâncarea care s-a lipit pe dinți. Morcovii, țelina și merele sunt alimente care curăță, protejează și întăresc dinții.

Cu alte cuvinte, secretul unei danturi sănătoase constă în alegerea alimentelor bogate în nutrienți și vitamine, fără a recurge la excese, astfel încat acestea să prevină erodarea dinților, retragerea gingiilor și să ofere elemente benefice și necesare.

#proteze dentare #proteze scheletate #proteze Kemeny #parodontologie #parodontoză #boala parodontală #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #fațete eMax #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații #plombe #inlay/onlay/overlay # #stomatologie Cluj #cabinet stomatologic Paris Dental Clinic #clinică stomatologică Paris Dental Clinic

Ți-a plăcut? Distribuie mai departe

Contact Paris Dental Clinic

Adresa:

Str. Paris, nr. 23, Cluj-Napoca, Cluj

Telefon:

+40 770 646 706

E-mail:

office@parisdentalclinic.ro

Orar:

Luni - Vineri: 10:00 - 20:00

Cum ajungi la clinica stomatologică Paris Dental Clinic?

Transport în comun / stații de autobuz

- Ploiești (32m)
- Regionala CFR (550m)
- Someșul, The Office (800m)
- Mihai Viteazu (850m)

Parcări în apropiere

- parcare în complex Leul (500m), Mihai Viteazul
- parcare pe str. 21 Decembrie Nr. 106 (650m)

Mers pe jos

- foarte aproape de centrele de birouri din zona Centru-Maraști

Scrie-ne. Revenim cât de repede.